uilenstede

uilenstede

Ithaca
Amstelveen - 2013

De installaties als het onderbewuste van het gebouw: zoals de psychotherapeut bij zijn patienten de verdrongen gebeurtenissen en herinneringen probeert boven te halen zo biedt het plafond hier een inkijk in de installaties en het leidingwerk van het gebouw.

De psychotherapieprakijk Ithaca bevindt zich op de eerste verdieping in een nieuw gezondheidscentrum in Uilenstede, Amstelveen.

'Ithaca' is genoemd naar een gedicht van de Griekse dichter Kaváfis uit 1911 dat binnen de therapie als inspiratie wordt gebruikt. Kaváfis stelt daarin dat het doel van de reis niet de aankomst is maar de reis zelf.

De praktijk bestaat uit 8 therapieruimtes en een groepsruimte. In de flink overgedimensioneerde verkeerszone bevindt zich een balie en een wachtruimte. De wanden van de therapieruimtes zijn geknikt waardoor er een hoek ontstaat waar patiënt en behandelaar kunnen zitten. De wanden zijn te lezen als haaks op de gevel staande schijven die het daglicht diep in het interieur brengen. We wilden hier geen gang met 8 kamertjes maken. Verkeersruimte en behandelkamers vormen met elkaar een ruimtelijke eenheid. Door de toegepaste materialen en de rol die daglicht en kunstlicht speelt onstaat een prettige sfeer.

Privacy van de patiënten staat voorop. Daarom bevindt de wachtruimte zich op het eind van de gangzone, half verscholen achter het balieblok. De therapieruimtes zijn hoog en witgestuct en dulden geen inkijk. De verkeerszone heeft een strekmetalen verlaagd plafond, erboven lopen leidingen en is de verlichting aangebracht. Balie, achterwand en zitbank in de wachtruimte zijn van ruw eiken en vormen met elkaar een sculpturaal geheel: een comfortabele tussenstop voor de reiziger op weg naar zijn therapiesessie. In de verkeerszone heerst door het gefilterde licht en de toegepaste materialen een serene sfeer. De behandelkamers - geinspireerd op Freud's Weense behandelkamer - zijn persoonlijker door een specifiek behangfragment, tapijt en een tafeltje met schemerlamp. De tafeltjes en bureaus zijn speciaal voor dit project ontworpen. De schemerlampjes komen uit een kringloopwinkel. Een deel van het gedicht 'Ithaca' is met potlood op de muur gekopieerd. Aannemer Damex Afbouw, meubelmakerswerk Martijn Pekelharing. Foto's door Paul Wels.

Meerpad

Amsterdam 2018
AMC GARDENS

Amsterdam 2017
Weesperzijde Huis Smid

Amsterdam 2014
HOUSEWITHAVOID

Amsterdam 2014
Buiksloterham Huis Metz

Amsterdam 2014
Herbestemming Chassékerk

Amsterdam 2013-2016
Bikram Yogaschool

Amsterdam 2013
  •  
  • 1 of 5
  • >>