amc

amc

AMC ENTREEGEBIED
Amsterdam 2017

AMC GARDENS
Ons ontwerp hortus conclusus heeft de tweede prijs gewonnen in de prijsvraag voor het nieuwe entreegebied voor het AMC.
Volgens de jury: "Een indrukwekkend plan dat met een onmiskenbaar krachtig gebaar een sterke identiteit aan de monoliet toevoegt. Het ontwerp is ambitieus en brengt de entree van het AMC psychologisch in één beweging direct dichtbij station Holendrecht. Vanaf het station zal de omsloten tuin van het AMC het eerste zijn wat je ziet: een beetje verborgen, een geheimzinnig ding dat een grote verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. (...) De omsloten tuin van AMC Gardens is spannend, uitdagend en sterk. Er wordt uitgegaan van het bestaande gebouw en de kracht die van de architectuur uitgaat zal het AMC een beeldbepalende identiteit verschaffen. Zo’n gelegenheid doet zich maar zelden voor. Met dit plan wordt iets neergezet dat er nog niet is en in de romantische ‘hortus conclusus’ maak je onderweg iets mee."
De omloop wordt gemaakt met geprefabriceerde beton-elementen die worden gedragen door uitkragende betonnen spanten. De beton-elementen hebben een filigraan patroon bestaande uit horizontale en verticale lijnen en zijn 40 cm breed. Door deze dikte ontstaan nissen die beschutting bieden, met planten begroeid kunnen worden en een mooi lichtspel bieden.
We refereren hier aan de monoliet in de keuze voor beton, het laten spreken van de materialen zonder toevoegingen van kleur of afwerklagen en het maken van een eenduidig hoofdvolume. Anders dan de monoliet is onze omgang met het materiaal beton verfijnder, meer op zoek naar de mogelijkheden van de betontechnologie van deze tijd.
Wie deze geweldige tuinen bezoekt raakt ongemerkt los van de bezorgdheid om ziekte en de beslommeringen van werk of studie.
Dit project is gemaakt in samenwerking met de landschaparchitecten Mathieu Derkxs and Bieke van Hees.

Woning Nieuwendammerdijk

Amsterdam 2020-2024
Café De Klomp

Zaandam 2020-2024
Meerpad

Amsterdam 2018
AMC ENTREEGEBIED

Amsterdam 2017
Huis Smid

Amsterdam 2014
HOUSEWITHAVOID

Amsterdam 2014
Buiksloterham Huis Metz

Amsterdam 2014
  •  
  • 1 of 5
  • >>