BUIKSLOTERHAM

BUIKSLOTERHAM

Buiksloterham Huis Metz
Amsterdam 2014

Buiksloterham maakt deel uit van de Noordelijke IJoever en verandert de komende jaren van industrieel bedrijventerrein naar een gemengd woon- werkgebied. Door de gemeente zijn hier welstandsvrije bouwkavels voor zelfbouwers uitgegeven waarin een combinatie van wonen en werken mogelijk is. De 33 meter diepe bouwenveloppe bestaat uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis aan de Klaprozenweg bevat op de begane grond een horecagelegenheid met daar boven een woning over drie verdiepingen. Het achterhuis is via een achterstraat bereikbaar en bestaat uit een kleine woonstudio waar onder kan worden geparkeerd. De woning is op het zuiden (de tuin) gericht. Hier bevinden zich diverse balkons. Aan de noordkant is het huis, op een forse erker na, vrij gesloten.

Met het oog op een korte bouwtijd is er gebruik gemaakt van een stalen skelet ingevuld met houten liggers en geprefabriceerde HSB elementen. De opdrachtgevers, die altijd in oude panden hebben gewoond waren een beetje bang voor nieuwbouw. Om te ontkomen aan het typische nieuwbouwkarakter (strak, wit, onaantastbaar) is van binnen alles zoveel mogelijk onafgewerkt gelaten. Hout en staal bepalen het beeld, de ruwbouw is meteen de afbouw. Er ontstaat meteen sfeer.

Niet alleen verleent dit ruwe en onafgewerkte aan het interieur een bepaald karakter, het etaleert ook de schoonheid van de afzonderlijke materialen en biedt een inkijk in de bouwkundige opzet. De windverbanden zijn met opzet naast de trap geplaatst zodat ze ervaren kunnen worden in de opgaande beweging. Het balkenraster van de vloer geeft richting aan de ruimte. De trap en alle leuningen zijn direct met de stalen portalen in de ruwbouw fase al geplaatst. Hierdoor heeft alle staal hetzelfde voor een deel gecorrodeerde oppervlak.

De buitengevel is opgevat als een potlood-arcering zoals Peter van Straten die maakt: de herhaling van lijnen vormt het vlak. De lijnen bestaan hier uit smalle vertikale stroken gebrand hout (Zwarthout Shou Sugi Ban) van verschillende dikte en breedte, los van elkaar aangebracht en aan de bovenkant onbegrensd.

Veel aandacht voor duurzaamheid. Het project is aangesloten op stadsverwarming. De woning is zeer goed geïsoleerd en heeft gebalanceerde ventilatie met warmte terugwinning. Op alle verdiepingen ligt vloerverwarming. In de tuin is een tank opgenomen voor regenwateropslag te gebruiken voor toiletspoeling. Op het dak van de studio liggen pv cellen.

Aannemer Bouwbedrijf Van Engen, fotografie Dennis Brandsma.
http://youtu.be/n3yw3GKRZ_k

Ithaca

Amstelveen - 2013
Villa Ouborg

Amsterdam 2006-2012
CopyPaste

Amsterdam 2011-2012
Green Box

Almere 2012
Praktijk Camper

Amsterdam 2012
Woonhuis Sieperda

Monnickendam 2011
Vrije kavels Park Noord

Utrecht Leidsche Rijn, 2008-2010