Woonhuis Bredt

Woonhuis Bredt

Woonhuis Bredt
Amsterdam 2003-2004

Het eenvoudige hoofdvolume met zijn afgeronde hoeken is het resultaat van een intensief ontwerpproces waaraan naast de opdrachtgevers en de architect ook de aannemer al in een vroegtijdig stadium deelnamen. Niet alleen wordt deze van alle overbodigheden gestripte hoofdvorm ingegeven door het beperkte bouwbudget, ook de afmetingen van de kavel en de onbepaaldheid van de situatie speelden hierbij een rol. Er is kostenbewust ontworpen door voor een rechthoekig volume te kiezen waarbij de dragende wanden over twee verdiepingen zonder verspringingen doorlopen. Deze woning maakt deel uit van het welstandsvrije deel van Stijgereiland te IJburg. Tijdens het ontwerpproces was van de omgeving zo goed als niets bekend. We hielden sterk rekening met een kakafonie van welstandsvrije zelfbouwinitiatieven. Als antwoord hierop bedachten we een sereen houten doosje. Uiteindelijk valt het met die kakafonie nogal mee en valt juist ons ontwerp door het toegepaste hout op in de zee van baksteen.

Het enige dat vast lag was de ligging binnen het stedenbouwkundige plan, namelijk op een hoek en loodrecht op een zijstraat. Voor de rest was de omgeving volstrekt blanco en nog onbepaald. Aan dit sumiere gegeven zijn een aantal thema’s ontleent. Allereerst het grote ronde raam dat via de zijstraat uitzicht biedt op het water en terugkijkt naar de stad. Daarnaast het feit dat er twee gevels zijn die vrijwel direct aan de straat grenzen. Deze gevels hebben een vrij gesloten karakter om inkijk vanaf de straat te voorkomen. Een paar bijzondere ramentypen zijn hier toegepast die uitzicht bieden zonder dat er sprake is van ongewensde inkijk.

Dit werk kan begrepen worden als een object, een ding dat voor zichzelf spreekt en niet zozeer als architectuur die aan bepaalde typen refereert. Door de vorm steeds meer te reduceren valt de nadruk op het oppervlak. De afgeronde vorm heeft geen hoeken. De schil gemaakt van ruwe, vertikale geveldelen loopt hierdoor ononderbroken door. Regelmatige perforaties doorbreken deze schil. Aan de entreezijde bevinden zich een drietal bijzondere ramen: de spleetramen op de hoek, het ronde raam en het lage raam in de woonkamer. De vorm van deze ramen en de afgeronde hoeken versterken het objectmatige van het ontwerp.

De woning heeft het door de opdrachtgevers gewenste introverte karakter. Naast de ronde hoeken zijn het de kleine raamopeningen die het besloten karakter van de binnenruimtes oproepen. Openheid ervaar je vooral vanaf het dakterras, waar met metalen buizen en houten balken een pergolaconstructie is gebouwd. De aanwezigheid hiervan compenseert het gemis van een tuin. De ronde hoeken worden op de begane grond op twee plaatsen, diagonaal ten opzichte van elkaar, doorbroken. Aan de straatzijde met de reeks vertikale spleetramen en aan de tuinzijde met een rechthoekige glazen keuken-uitbouw. Hierdoor ontstaat er een diagonale ruimtewerking, die de woonkamer met de keuken verbindt, culminerend in de glazen erker die naar de tuin leidt.

Voor de buitenbekleding is gebruik gemaakt van Platohout, europees naaldhout met de eigenschappen van tropisch hardhout.

Woning Nieuwendammerdijk

Amsterdam 2020-2024
Café De Klomp

Zaandam 2020-2024
Meerpad

Amsterdam 2018
AMC ENTREEGEBIED

Amsterdam 2017
Huis Smid

Amsterdam 2014
HOUSEWITHAVOID

Amsterdam 2014
Buiksloterham Huis Metz

Amsterdam 2014
  •  
  • 1 of 5
  • >>