weesperzijde

weesperzijde

Weesperzijde Huis Smid
Amsterdam 2014

Een hoekwoning wordt gerenoveerd en uitgebreid met een houten uitbreiding voor een gezin met twee kinderen. Zo ontstaat een tapstoe lopend woonoppervlak van 24 meter lang, grenzend aan een tuinstrook. De kinderen slapen aan het ene eind van het huis en de ouders aan het andere.

Het bestaande pand heeft een verdiepingshoogte van 3.9 m. Dit maakt een entresol mogelijk. De kinderkamers profiteren hiervan en hebben een verhoogde slaapplek toegankelijk is met een ladder. Aan de woonkamerkant is er een bibliotheek en bergruimte. Het entresol volume is getimmerd met plaatmateriaal (underlayment) en onderscheidt zich zo van het wit gestucte casco.

De uitbreiding is gemaakt met prefab hsb elementen als een abstract volume: de uniforme gevelbekleding bestaande uit dunne zwarte planken is ook in het dakvlak doorgezet.
Om de nieuwbouw goed in de omgeving te voegen spiegelt het zijn naaste buren: kleur en gevelindeling zijn ontleend aan het zwart geschilderde hoekpand met de contrasterende helder witte kozijnen, terwijl het bouwvolume een kopie is van de erop aansluitende schuur van de buren.

Binnenin, daarentegen, vormen het bestaande huis en de nieuwe toevoeging één eenheid. Het interieur is één gangloos ruimtelijk geheel, vol zichtlijnen tussen de verschillende verblijfsplekken met voortdurend wisselende blikken op de tuin en de lucht. Materialen zoals de glanzend grijs gecoatte betonvloer die door het hele huis voert en het gebruik van hetzelfde plaatmateriaal (underlayment) als wandafwerking, kasten en nissen versterken dit gevoel van eenheid.

Het materiaal voor de gevel is gerecycled kunststof dat vanwege de thermische uitzetting flexibel is aangebracht.

Aannemer nieuwbouw: Bouwbedrijf Vreeling bv
Fotografie: Eveline van Arendonk

Ithaca

Amstelveen - 2013
Villa Ouborg

Amsterdam 2006-2012
CopyPaste

Amsterdam 2011-2012
Green Box

Almere 2012
Praktijk Camper

Amsterdam 2012
Woonhuis Sieperda

Monnickendam 2011
Vrije kavels Park Noord

Utrecht Leidsche Rijn, 2008-2010