Case

Case

Kantoor CASE
Amsterdam 2008

Op donderdag 30 oktober 2008 opende Mark de Kruik van Amsterdam Topstad de deuren van de eerste huisvestiging van CASE, Centrum Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam krijgen hier in het laatste half jaar van hun studie de ruimte om een eigen bedrijf op te zetten. Dit is een nieuw initiatief van de HvA om meer studenten tot ondernemerschap te bewegen.

Case heeft een ruimte betrokken in het Duintjergebouw, het voormalige kantoorgebouw van de ABN bank aan de Vijzelstraat te Amsterdam, waar bedrijven in de creatieve sector tijdelijk kantoorruimte kunnen huren totdat het gebouw over enkele jaren grootschalig gerenoveerd en tot woonruimte herbestemd zal worden.

Case heeft bewust voor een ruimte buiten de Hogeschool gekozen om de studenten te mixen met het bedrijfsleven. Het centrum voor jonge ondernemers bevat twee lesruimtes, een docentenruimte en open werkruimte voor de studenten.

De prominente plek aan de Vijzelstraat en de tijdelijkheid van het interieur definieerden het kader van het ontwerp. Ondanks de korte bouw- en voorbereidingstijd (binnen nog geen drie maanden is de inrichting ontworpen en gerealiseerd) en het beperkte budget heeft het resultaat niet het karakter van een tijdelijk onderkomen, maar ademt de ruimte de sfeer van eenheid en finesse. Door deels het bestaande systeemplafond weg te nemen, de wanden van transparent materiaal te maken en heldere glossy kleuren toe te passen hebben we geprobeerd de sfeer van de voormalige kantoorverdieping radicaal te doorbreken. Het budget dicteerde het gebruik van goedkope materialen, zoals de industriele polycarbonaat elementen als afscheiding van de lesruimtes en hergebruik van bestaande in het pand aanwezige materialen. Wat dit laatste betreft hebben we met de opdrachtgever samen alle glasstroken uit de systeemwanden van het hele pand verzameld en daarvan nieuwe wanden en een balie gemaakt. De gekozen kleurgradaties paars, rood en rood-paars en de simpele grafische ingrepen versterken het contrast tussen het interieur en de historische achtergrond van de omliggende bebouwing.

CASE is ontworpen in samenwerking met Oliver Ebben.
Foto's van Mark Weemen

Locatie: voormalig ABN bankgebouw ontworpen door Marius Duintjer in 1973

Woning Nieuwendammerdijk

Amsterdam 2020-2024
Café De Klomp

Zaandam 2020-2024
Meerpad

Amsterdam 2018
AMC ENTREEGEBIED

Amsterdam 2017
Huis Smid

Amsterdam 2014
HOUSEWITHAVOID

Amsterdam 2014
Buiksloterham Huis Metz

Amsterdam 2014
  •  
  • 1 of 5
  • >>